ä   Kata Ogard
                 Artist, Landscape, Figure and Portrait Painter                                                                                                                  News

 

Home

News

Galleries

Bio and Resume

Ansioluettelo

CV

Statement

Links

 

 

Upcoming Exhibitions and events/Tulevia näyttelyitä ja tapahtumia/Kommande utställningar och annat:

 

6.5 -31.8.2011                  MOISION TAIDE- JA PITOKARTANOn Kesägalleriassa yhdessä Kaija Asikaisen ja Kristina Elon kanssa

12.6.-28.8.2011               KOSKISTON TAIDEKESKUS, useita taiteilijoita, Ruotsinkylä (Kouvola)

1.3.-30.3.2011                 Galleria NIKOLAIn Kahvilagalleriassa, Kotka

9.12.2010-23.1.2011     Suomen Kulttuurirahaston 50-vuotisjuhlanäytely ja Repin-instituutin  kuvataidekoulutuksen näyttely, Kouvolan Taidemuseo

1.11.-23.12.2010             MEDIMAR med Hannele Ögård-Forsman, Mariehamn
27.10.-21.11.2010          
Ålands konstsförening; Höstsalong I Ålands konstmuseum med temat "Minnen"
14.10-5.11.2010              Haminan Taideseuran näyttely "Musiikki" Haminan kirjaston galleriassa
2.9.-29.9.2010                  Pyhtään Taideseuran näyttely Pyhtään kirjastossa
28.8.-29.8.2010                Maalausnäytös Loviisassa  Smirnoffin talon pihapiirissä "Loviisan Wanhat Talot" -tapahtuman yhteydessä.
                                                 Målar ute på Smirnoffska husets gård I Lovisa I samband med "Lovisa Historiska Hus" evenemanget.
                                                 Kotka Repin institutet.   
www.lovisanwanhattalot.fi
4.8.-28.8.2010                   Kotkan Taideseuran näyttely VALKOINEN Kotkan pääkirjastossa
30.7.-1.8.2010                  klo 12-18
KONSTRUNDAN (Rannikkoseutujen avoimet ateljeet).  Olen mukana Kaija Asikaisen kanssa tässä
                                                 tapahtumassa. Työtilamme," studio-
k", Östringinkatu 2, 48900 Kotka (Metsäkulman vanha koulu) on silloin
                                                 kaikille avoinna. Valtakunnalliset taidearpajaiset; tule täyttämään arpalipuke.
  Tervetuloa
22.7.-14.8.2010                Haminan Taideseuran 60-vuotisjuhlanäyttely Haminan kirjaston Galleriassa
 12.7.-8.8.2010                  Kotkan Taideseuran näyttely Haapasaaressa, Haapasaaren koulurakennuksessa
2.7.-8.8.2010                     Pyhtään Taideseuran näyttely Stockforsin Tehtaassa. Patruunantalon pihapiirissä, Pyyhtää
heinä-elokuu                      Pyhtään Taideseuran näyttely Taidekahvila Koskikarassa, Vastila. Avoinna sunnuntaisin
13.6-29.8.2010                  KOSKISTON TAIDEKESKUS, useita taiteilijoita, Ruotsinkylä (Kouvola)
20.4.-8.5.2010                   Galleria NIKOLAI, Kotka
14.1.-31.1.2010                Galleria ULAANI, Helsinki

 Kymen 
Sanomat

 Uutta virtaa kuvataidetarjontaan

4.5.2010 0:00

Kata Ögård: Lillium Muscadet, akvatinta, viivasyövytys, 2010

Katarina Ögårdin näyttely galleria Nikolaissa 8.5. saakka. Kahvilassa Sami Rinten teoksia.Galleria Nikolain muutto torin varteen on piristysruiske kotkalaiseen kulttuurielämään. Gallerian, kirjakahvilan ja taidelainaamon yhdistelmä on ulottuvilla, kun etsii elävää kontaktia kuvataiteeseen. Tilat ovat intiimit, vailla pompöösiä juhlavuutta. Galleristille ne mahdollistavat pitkäjänteisen linjan vähittäisen rakentamisen.

Näyttely esittelee sinnikkäästi eteenpäin pyrkivän Kata Ögårdin grafiikkaa ja kollaaseja ja kahvilan puolella Sami Rinteen rytmikkäitä abstraktioita. Yläkerrassa kohtaavat ammattilaiset Unto Ahjotuli, Anni Viinikainen, Signe Nenonen ja Mikko Sakala eri vaiheessa olevia harrastajia.

Kata Ögård on Repin-Instituutin Kotkan kuvataidekoulutuksessa vahvistanut osaamistaan. Maisematila hengittää syvyyssuuntaan todentuntuisesti ja kasvien anatomia on viimeistä kaivertimen jälkeä myöten kohdallaan. Taidehistoriasta esikuvina saattaisivat olla renessanssitaiteen kukkaset, joihin kätkeytyi symbolimerkityksiä. Roosa lilja on siromuotoinen viattomuuden ja nuoruuden vertauskuva. Carborundum Artisokka taas on rosoisempi, karhea visuaalisesti kosketeltavaksi.

Kollaaseissaan Kata Ögård leikkii materiaaliherkkyydellä ja rakentaa niihin vaaka-pystyakseleille tasapainoisia kokonaisuuksia. Löytäjän riemulla hän yhdistelee eri aineksia, metallia, tekstuaalista viestiä, luonnosta poimittua ja omin käsin tehtyä jälkeä. Silti tulee kiusaus toivoa, että tekijä keskittyisi grafiikkaan, kun sen salat tuntee.

Sami Rinne on kokemäkeläinen ammattitaiteilija (s.1971), joka maalaa grafiikka- ja sekatekniikkateoksissaan laveaa kalligrafiaa muistuttavaa ”kirjoitusta” mustalla primitiivisen väriloiston päälle. Töissä kumisevat väkevät rytmit, tanssilliset kuviot, joissa luulee näkevänsä milloin kohdalle osuneen silmäparin tai tanssissa hulmahtavan vaatteen. Teosten energisyys tarttuu myös katsojaan ja ulkona julma huhtikuun aurinko tuntuukin poraavan ihoon kuumia pisteitä.

Galleria pyrkii monipuolisuuteen, yleisöystävällisyyteen. Eipä se ihan helppo tehtävä olekaan, koska varmaankin tarjolla on jos jonkinlaista kuvallista viritystä. Luotettavuuden tähden tasoa on syytä pitää silmällä vastedeskin.

Leena-Riitta Salminen

 Vastakohdat puhuttelevat

2.9.2010 0:00

Haminan taideseura Ry:n 60-vuotisjuhlanäyttely 14.8. saakka Haminan kirjaston galleriassa
Liisa Mäkelä, Riitta Viljanen, Pirjo Mielonen, Toivo J. Niskanen, R-L. Reinikkala, Kata Ögård, Hannele, Ögård-Forsman, Irma Kuittinen, Liisa Kangasperko, Mirja Uosukainen, Heikki Salmenhaara, Lea Peippo, Maija-Riitta Jäppinen, Päivi Krouvi, Maarit Luukkonen, Niina Maaskola, Laura Pekkanen, Mirja Marttila, Ritva Suurnäkki, Tellervo Korjus, Erkki Liikkanen, Mikko Ranki, Anja Pakkanen, Hanna Tolonen, Heli Rosendahl, Asta Liljander, Heli Ollikainen-Zaretski, Marja-Terttu Ojala, Väinö Pasanen, Eija Näppi, Satu Suomensyrjä, Eija Ylinen-Virtanen

.Katsojaa odottaa eloisa ja ehkä jonkin verran levotonkin kokonaisuus. Juhlanäyttelyn sitoo menneeseen muutama tunnelmallinen, varhaisen perustajajäsenen, Eino Sonkerin (1905—1965), vanhaa Haminaa kuvaava öljymaalaus. Muutoin teokset ovat viimeisiltä vuosilta.

Takaseinän intensiivisenä katseenvangitsijana toimii Kata Ögårdin paperille maalattu, napein ja nauhoin kirjottu Peacock Blue, jonka riikinkukonsinestä ei säpinää puutu. Kirjontaa on nykytaiteessa nähty muun muassa valokuvataiteen ja grafiikan tehokeinona.

Ögårdin sisarukset ovat estottomia kokeilijoita ja sellaisina oivallinen piristysruiske mihin tahansa taideseuraan. Hannele Ögård-Forsmanin mustikkaa värin ja rytmin avulla tutkiva kolmen kollografian sarja on yksinkertaisen hienostunut kokonaisuus.

 Tuula Huittinen

 

   Top/Alkuun                                                                                                                                                                                                                                                                           Top/Alkuun